Lisztpad

U staat aan het begin van het Lisztpad. Dit voetpad is vernoemd naar de Hongaarse componist Franz Liszt (1811 – 1886). De piano was voor Liszt het belangrijkste instrument om zich uit te drukken. Hij geldt als één van de grootste pianovirtuozen in de muziekgeschiedenis.

Hieronder kunt u een uitvoering bekijken van ‘La Campanella’ door Alice Sara Ott opgenomen op 6 juni 2008 (duur 4:46).

La campanella (Italiaans voor ‘het belletje’) is de bijnaam voor het derde stuk uit Liszts ‘Six grandes études de Paganini’. Dit pianostuk (geschreven in 1851) is gebaseerd op de melodie van het laatste deel van Paganini’s tweede vioolconcert. Liszt was een groot bewonderaar van Paganini.

De bijnaam ‘het belletje’ is aan het stuk gegeven omdat elke noot van de melodie wordt afgewisseld door een andere hoge noot, het geluid van een nabootsend belletje. Het is een technisch zeer ingewikkeld pianostuk door de snelheid en de ‘sprongen’ tussen de noten. Er zitten sprongen bij van meer dan 2 octaven. In een enkel geval moet de pianist tot wel 46 centimeter afleggen tussen twee opeenvolgende noten die razendsnel achter elkaar met dezelfde hand moeten worden gespeeld.

Vervolg van de route

Loop het Listzpad verder af. Steek de straat over via het zebrapad en sla linksaf. Sla rechtsaf het voetpad in dat door het parkje loopt. U bevindt zich nu (aan de rand van) de Donizettilaan.