Over de wijk

Leiden Zuidwest is een wijk die al sinds de jaren ’50 altijd in beweging is. In aanleg is Zuidwest een klassieke jaren ’50 uitbreidingswijk zoals we die in meer steden vinden. Veel galerijflats afgewisseld met laagbouw, groenstroken daartussen, heldere zichtlijnen, gescheiden verkeersstromen, overzichtelijk buurtwinkelcentrum, een paar scholen en wat zorgaanbod (verzorgingshuis, praktijkruimtes). De wijk is snel bevolkt geraakt met veel Leidse gezinnen op zoek naar een mooi appartement of huis in het groen.

Maar…tijden veranderen. Zuidwest heeft zich ontwikkeld tot een moderne stadswijk met een grote diversiteit aan bewoners: passanten, kenniswerkers, studenten, expats, arbeidsmigranten, alleenstaanden, gezinnen, jongeren, ouderen. Voor vele nieuwkomers in de stad is Zuidwest de eerste vestigingsplek in de stad. Ieder jaar verwelkomen we honderden nieuwe bewoners in onze wijk. En van alle bewoners in de wijk woont meer dan de helft minder dan tien jaar op het huidige adres. Zuidwest wordt wel getypeerd als een ‘roltrapwijk’. Hier kun je een start maken, jezelf ontwikkelen, de stad leren kennen om na enkele jaren weer door te stromen. Natuurlijk, er zijn ook bewoners die langer in de wijk blijven wonen. Dat is ook belangrijk en zorgt voor de nodige stabiliteit. De permante komst van nieuwkomers maakt Zuidwest wel extra bijzonder. Hier zie je de oude en nieuwe stad bij elkaar komen. Hier wordt het Leiden van de toekomst gemaakt.

Wil je meer weten over de wijk? Een in beleidskringen circulerend rapport is het ‘sociografisch buurtprofiel‘ van Leiden Zuidwest uit 2016. Daarin tref je meer analyses en cijfers aan over Zuidwest bezien vanuit een sociaalmaatschappelijk perspectief. Wil je meer weten over de voorgenomen toekomstplannen in de wijk? Lees dan het ontwikkelperspectief ‘Zuidwest op zijn best‘ van de Gemeente Leiden. Hieronder kun je een korte video hierover bekijken.

De gemeente maakte een filmpje over de toekomst van de wijk….