Over het project
Zuidwest Symphonies is een Leids muzikaal wijkproject voor en door bewoners. Met dit initiatief willen we zoveel mogelijk bewoners, wijkbezoekers en andere belangstellenden kennis laten maken met de muziek die schuil gaat achter de straatnaamborden in de wijk.
Zuidwest is de grootste naoorlogse uitbreidingswijk van Leiden. Het is een gemengde, diverse wijk met veel ruimte en groen. Een belangrijk deel van de wijk staat beter bekend als ‘De Componistenbuurt’. Grofweg alle straten tussen de Churchillaan, de Korte Vliet, Haagweg en Voorschoterweg. De straatnamen zijn er vernoemd naar iconen uit de klassieke- en jazzmuziek. Beroemde componisten als Bach, Mozart, Brahms en Schubert. Nederlandse namen als Sweelinck, Zweers en Diepenbrock. En jazzmuzikanten waaronder Louis Armstrong, Duke Ellington en Glenn Miller.
Het doel van dit project is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de prachtige muziek die deze componisten hebben gemaakt. Want je hoeft geen vaste bezoeker van de schouwburg te zijn om van deze muziek te genieten. En misschien dat we je nieuwsgierig kunnen maken naar meer muziek en composities. Bovendien willen we met dit project Zuidwest eens in het middelpunt van de belangstelling zetten. Zuidwest is een grote wijk met aardig wat voorzieningen maar om ‘iets te beleven’ moet je de wijk uit. Dat is begrijpelijk maar ook een beetje zonde. Zuidwest is een fijne, groene wijk waar je heerlijk kan wandelen. Tot slot willen we alle nieuwkomers die in Zuidwest komen wonen – of er willen gaan wonen – kennis laten maken met de wijk.
Stichting Wij(K)unst
Zuidwest Symphonies is een project van Stichting Wij(K)unst.
Rob Manders (voorzitter)
Rob Manders (Deurne, 1986) woont en werkt sinds 2012 in Leiden. Hij is mede-eigenaar van het Leidse kennisbureau Blaauwberg gevestigd in de binnenstad. “Ik ben in 2014 naar Zuidwest verhuisd en heb daar nooit spijt van gekregen. Voor mij is Zuidwest een heerlijke, gemengde stadswijk. Een wijk waar zowel de echte ‘Leienaren’ als de vele nieuwkomers zich thuis kunnen voelen.” Het idee om een ‘muziekroute’ door de wijk te maken is spontaan bij Rob opgekomen. “Ik ben slechts een amateur-liefhebber van klassieke muziek. En al fietsend door de wijk bedacht ik me hoe mooi het zou zijn om iets te doen met de ‘Zuidwest-componisten’. Leuk voor de liefhebbers maar juist ook voor bewoners die nauwelijks of nooit naar de schouwburg gaan. Ik wil hen laten genieten van deze fantastische muziek op hun eigen straat. De pandemie maakte een live-uitvoering van het plan in 2020 onmogelijk. En Rob verhuisde ook nog eens naar de Hoge Mors met zijn vrouw en pasgeboren dochter. “Ik ben blij dat we het toch hebben doorgezet in een aangepaste variant. Er is hard gewerkt door de musici en mijn collega-bestuurleden. Het resultaat is echt heel gaaf geworden. En als het weer kan gaan we natuurlijk alsnog ‘live’. Ik blijf kortom met één been in Zuidwest staan.”
Simone Pekelsma (penningmeester)
Simone Pekelsma (Leiden, 1984) is geboren en getogen in Leiden. Na verschillende omzwervingen in binnen- en buitenland kwam ze in 2014 in Leiden Zuidwest wonen. “Ik geniet hier van de ruimte en het groen. Alles is goed bereikbaar en dichtbij: de school van de kinderen, winkels en speeltuinen, maar ook het centrum van Leiden én het centrum van Voorschoten. Zelfs in Den Haag ben je vanaf hier zo.”
In een ver verleden speelde Simone dwarsfluit en zat ze op een kinderkoor. “Maar uiteindelijk ben ik meer een luisteraar denk ik”, zegt ze. “Ik luister heel erg veel muziek en dat heb ik ook altijd gedaan. Muziek is voor mij echt een uitlaatklep.”
Simone werkt als kennismakelaar aan de Universiteit Utrecht. Ze houdt van reizen, stadswandelingen maken en gezellig in de kroeg of op het terras zitten. “Dat is het enige wat we nog missen in Leiden Zuidwest overigens: een leuk café, bijvoorbeeld langs de Korte Vliet”.
Pieter de Mast (secretaris)
Pieter de Mast (Brussel, 1964) woont sinds 1996 in Leiden. “Ik hou van het formaat van de stad en het is zo lekker dichtbij de zee. Elke keer als ik uit Rotterdam, Amsterdam of Utrecht kom, ben ik blij als ik weer thuis ben in Leiden Zuidwest”.
Pieter begon als 11-jarige jongen in België dwarsfluit te spelen. Later kwam hij in aanraking met jazz en is hij aan het conservatorium in Rotterdam gaan studeren. “Na mijn studie speelde ik veel mee in musicals, in de orkestbak. Tegenwoordig geef ik dwarsfluit- en saxofoonles op twee muziekscholen”.
Pieter houdt van zijn familie en vrienden, wandelen, struinen op de markt, kletsen en wijn drinken.
Financiers
Meewerkende musici
Karel Boehlee (piano)
Karel Boehlee (Leiden, 1960) begon al vroeg piano te spelen. “Mijn moeder speelde ook piano – Chopin enzo – maar ik luisterde vooral graag naar de jazzplaten die mijn vader draaide. Het had iets mysterieus en swingend. Ik kreeg zo’n zin om die muziek mee te spelen. Helaas ging dat niet gelijk zo makkelijk. Maar ik was vasthoudend en bleef het proberen. Later ging ik ook zelf dingen verzinnen, improviseren en componeren. Ik ging met anderen samen spelen. Ik heb van alles gespeeld, maar de jazz bleef het middelpunt.” Karel weet nog dat op zijn 18e Jazzcafé The Duke opende. “Daar kwamen toen alle muzikale gasten naartoe. Soms waren we er zelfs dagelijks, of nog even snel na een optreden. ’s Nachts zaten we wel op het dakterras van Lo van Gorp. Zelfs toen ik 40 was kwamen we nog samen.” Maar het mooiste wat Karel in Leiden heeft gedaan waren de concerten met Toots Tielemans, met wie hij jarenlang heeft gespeeld. Karel heeft ook veel in het buitenland gespeeld: Japan, Brazilië, Italië. Afgelopen jaar stond alles door corona ineens even stil en ontdekte Karel een nieuwe hobby. “Ik ben een tuinhuis gaan maken. Dat is heel mooi geworden. Ik zou er nog veel meer willen maken, in mijn eigen tuin. Maar dan moeten ze wel steeds kleiner worden, anders gaat het niet passen”, lacht Karel.
Julia Buizer-Madzhar (piano) & Jan Buizer (viool)
Julia Buizer-Madzhar (St. Petersburg, 1983) en Jan Buizer (Zoetermeer, 1981) zijn een muzikaal koppel. Ze begonnen allebei al jong met muziek. Julia had op haar 4e een oplettende juf die tegen haar moeder zei dat ze mooie handen had om piano te spelen. Vervolgens kwam ze op een bijzondere school terecht die al veel grote musici en componisten had voortgebracht, en begon het echte harde werken. Haar favoriete componist is Rachmaninov. Dan voelt ze de heimwee naar Rusland. “Zijn muziek is zo rijk en beeldend, alsof je naar een mooie film zit te kijken of een goed boek leest”.
Jan kreeg als kleine jonge de keuze: voetballen of een instrument. ” Voetballen deed ik al veel op straat, dus toen ben ik net als mijn nichten viool gaan spelen”. Tegenwoordig zijn Julia en Jan allebei professioneel musicus. Ze treden ook regelmatig op in Leiden. “Ik heb klassieke optredens gedaan in Leiden”, zegt Julia, “maar ook meer lichte muziek en musical voorstellingen. Ik vind Leiden een hele leuke stad vanwege het water, de bruggetjes en de gezelligheid.” Ook Jan is minstens 2x per jaar in Leiden te vinden voor optredens met het Residentieorkest in de Stadsgehoorzaal. “In de pauze ga ik dan met een collega altijd op zoek naar goede patat”, lacht Jan.
Berend Eijkhout (zang)
Berend Eijkhout (Alkmaar, 1989) genoot als kind al van koorzingen op zomerkamp. Toen hij Nederlands ging studeren in Leiden, is hij bij Collegium Musicum, het studentenkoor- en orkest gegaan. “De dirigent zei tegen me dat ik misschien wel wat meer met zingen zou kunnen doen. Ik heb toen auditie gedaan voor het conservatorium in Den Haag, en daarna besloten van zingen mijn beroep te maken”. Berend houdt van de werken van Ralph Vaughan Williams – een Brits componist en dirigent – maar ook van Mahler en Bach. Hij is op zijn 18e in Leiden komen wonen en van plan nog heel lang in de stad te blijven wonen. “Ik houd van nieuwe dingen leren, lezen en buiten zijn”. Dat kan in Leiden allemaal volop.
Website: www.berendeijkhout.nl
Merel van Geest (zang)
Merel van Geest (Alphen aan den Rijn, 1984) komt uit een muzikaal nest. Haar opa zong, haar moeder en oma speelden piano en haar tante was klassiek zangeres. Toen Merel 2.5 jaar oud was stond ze al met een viool in haar handen en met 5 jaar zat ze op een kinderkoor. Pianolessen waren er ook. “De viool is niet blijven hangen, de piano was ook geen groot succes, maar zingen vond ik heerlijk”, weet Merel nog. Vanuit de koortjes ging ze als tiener naar de jeugdtheaterschool en daarna naar het conservatorium. Het was voor Merel een logisch pad. Aan Leiden heeft Merel fijne herinneringen. Ze zat er op het Stedelijk Gymansium en studeerde later geschiedenis aan de universiteit. Tegenwoordig geeft ze in Leiden les bij BPlusC en begeleidt ze musicalvereniging Otis. “Leiden is voor mij echt een tweede thuis”, zegt Merel. “Ik heb er ook veel vrienden, dus ik kan er ook altijd een wijntje drinken”. Muzikaal houdt Merel van Bach. “Hij kan zo goed pijn, wanhoop, liefde en hoop vertalen in noten”. Privé is Merel graag met haar kinderen en hun gekkie puppie. “Ik lees ook graag, als ik daar tijd voor heb”. Die tijd is er niet altijd, want Merel maakt graag en veel plannen. Als Haags Top Talent – een titel die ze kreeg vanwege haar innovatieve muzikale projecten in Den Haag – is ze vaak druk in de weer met nieuwe plannen voor haar stichting Haagse Passie.
Website: www.merelvangeest.nl & www.haagsepassie.nl
Lo van Gorp (zang)
Lo van Gorp (Monster, 1973) begon op zijn 13e vrij impulsief met saxofoonlessen. Het ging hem goed af, en zijn docenten brachten hem in contact met Jazz. “Mijn intense liefde voor muziek werd toen wakker geschud. Al snel speelde ik in allerlei bandjes en ontmoette ik veel mede-muzikanten in Jazzcafé The Duke: Martijn van Iterson, Tom Beek, Karel Boehlee, Tim Eijmaal, Arto Boyadjian, Cedric Glans, Peter Krijnen en vele anderen.” Een paar jaar later zat Lo op het conservatorium in Rotterdam en Hilversum en ontdekte hij ook zijn stem. “Ondertussen ben ik eigenlijk meer zanger dan saxofonist, maar de liefde voor de jazz, die blijft.” Lo heeft een grote bewondering voor Miles Davis. “Hij had een ongekend talent om de juiste mensen bij elkaar te brengen en het mooiste uit hen te halen”. Ook de Braziliaanse Tom Jobim vindt Lo bijzonder.
Foto: Carla Gorter “
Hij heeft zo’n ijzingwekkend hoeveelheid prachtige composities geschreven”. Lo houdt van goede wijn en goed eten. “Ik geniet er ook van om die dingen én muziek te delen met fijne mensen”.
Website: www.lovangorp.com
Aarnoud de Groen (orgel)
Vroeger ging Aarnoud de Groen (Den Haag, 1971) elke week met zijn ouders mee naar de kerk. “Dat liet me echt volkomen koud, todat ik op mijn 8e een orgelconcert bijwoonde. Binnen een paar minuten zat ik van top tot teen onder het kippenvel en lag mijn beroepskeuze vast”. Toen hij 9 jaar oud was kreeg Aarnoud zijn eerste orgellessen, en op zijn 12e werd hij benoemd tot kerkorganist in Rijswijk. Daar woont Aarnoud nog steeds, maar ook van Leiden is hij gecharmeerd. “Ik kom heel graag in Leiden. Het centrum ademt een onvergelijkbare sfeer en kent prachtige monumenten, waarvan de Hooglandse Kerk voor mij één van de hoogtepunten is”. Als het om de muziek gaat houdt Aarnoud vooral van Bach – “zijn muziek is zo onvoorstelbaar ingenieus..!” – maar hij is ook dol op zijn echtgenote en zijn huisdieren.
Website: www.aarnouddegroen.nl
Quirine van Hoek (viool)
Quirine van Hoek (Hengelo, 1986) komt uit een muzikale familie. Haar moeder speelde hobo, haar zus cello en fagot en haar broer piano en hoorn. Quirine wilde eigenlijk harp spelen, maar dat vonden haar ouders maar een groot en onhandig instrument. Toen werd het viool. “Vanaf dat moment was het ook mijn droom om violist te worden”, vertelt Qurine. “Als kind was het best eens lastig om het oefenen vol te houden, maar ik ben nog altijd ontzettend dankbaar dat ik nooit heb opgegeven en ben ook nog steeds blij met de keuze voor de viool.” Ze geniet van het spelen van Bach. Zijn sonates en partita’s voor viool solo zijn volgens haar als een bijbel voor elke violoist. Quirine speelt regelmatig concerten in Leiden. “Een aantal jaar geleden speelde ik mee met een operaproductie die werd opgevoerd in de Pieterskerk. Dat vond ik echt een ontzettend mooie belevenis. Wat een prachtige kerk! Ik vind Leiden vooral zo bijzonder door de rijke historie, het is echt een stad met aantrekkingskracht.”
Website: www.quirinevanhoek.nl
Martijn van Iterson (gitaar)
Martijn van Iterson (Leiden, 1970) kreeg de jazz met de paplepen ingegoten. Naast zijn reguliere werk was zijn vader namelijk een actieve jazzpianist. “Als tiener had ik het geluk dat ik veel speel-ervaring kon opdoen in jazzcafé The Duke”, vertelt Martijn. Tijdens de Leidse Jazzweek van 1984 hoorde Martijn als 14-jarige voor het eerst zijn collega Karel Boehlee live spelen, samen met een groep andere bekende Nederlandse jazzmusici zoals gitarist Peter Tiehuis. “Het horen van deze gitarist heeft toen een flinke fakkel in mij doen ontbranden. Het was een lanceer moment als het ware”. Ondertussen heeft Martijn met zijn Gibson ES-125 gitaar – een soort erfstuk van jazzgitarist Wim Overgaauw – de hele wereld gezien. “Mijn persoonlijk hoogtepunt was dat ik in mei 2019 vijf avonden lang, twee shows per avond, m’n eigen composities heb mogen vertolken in de historische jazzclub ‘Birdland’ in New York City met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw”. Martijn is veel op pad, maar eenmaal thuis kookt hij graag, speelt hij een potje voetbal of gaat hij naar het strand.
Foto: Jurjen Donkers
Website: www.martijnvaniterson.com
Pieter de Mast (dwarsfluit/saxofoon)
Pieter de Mast (Brussel, 1964) speelt al ruim 40 jaar dwarsfluit en saxofoon. Pieter houdt van (jazz)musici die een gesprek met je lijken te voeren. “Ik houd van musici met een melodische benadering en een toon of sfeer die binnenkomt”. Pieter noemt Chet Baker, Toots Thielemans, Johnny Hodges, Lester Young, Ben Webster, Tom Harrel, Lee Konitz, Wayne Shorter en Bill Evans, maar ook modernere jazz zoals Bobo Stenson, John Taylor, Kenny Garret, Jan Garbarek. “Ik ben ook gïnspireerd door de geweldige musici en jazzpianisten waar ik tot nu toe mee kon spelen, zoals natuurlijk Karel Boehlee, met wie ik ook opnames heb gemaakt voor dit project”. Pieter houdt van de stad Leiden en haar muziek. “De concerten bij de X en in verschillende Leidse kerken had ik niet willen missen, daar heb ik mooie herinneringen aan. Verder werk ik veel en graag samen met de Leidse componist en dirigent Leonard Evers, die voor dit project de jazzwandelingen heeft geschreven en ingesproken”.
Website: www.pieterdemast.com
Pascal van de Velde (trompet)
Bij Pascal van de Velde (Brouwershaven, 1984) thuis lag vroeger een trompet op de kast. Gewoon, voor de sier. Maar de kleine Pascal wilde er heel graag op spelen. Hij ging op muziekles bij de lokale muziekvereniging en bleek talent te hebben. “Ik vond het ook ontzettend leuk, trompet spelen”. Later ging Pascal daarom naar het conservatorium, zodat hij de hele dag met muziek bezig kon zijn. Pascal heeft een zwak voor Bach, en dan vooral zijn grote oratoria: Weihnachtsoratorium en de Hohe Messe. “Aan deze muziek klopt alles. Je kunt er bij tot rust komen, maar er ook veel energie van krijgen. Én het is ook nog eens erg fijn om zelf te spelen”.
Aan Leiden heef Pascal een bijzondere herinnering. “Mijn eerste date met mijn vrouw was in Leiden. We gingen samen een ijsje halen. Nu zijn we getrouwd en hebben we een dochtertje van bijna 1 jaar”.
Website: wwww.pascalvandevelde.nl
Wim Voogd (orgel)
Wim Voogd (Naaldwijk, 1968) was al van jongs af aan geboeid door geluid, en dan vooral door harmonie en samenklank. Als organist speelt hij in kerken door heel Nederland. In Leiden heeft hij gespeeld in de Hooglandse Kerk, de Pieterskerk en de Hartebrugkerk. Wim heeft goede herinneringen aan spelen in de Hooglandse Kerk. “De orgelconcerten daar waren nog in mijn studietijd rond 1990. Dat orgel is honderden jaren geleden gebouwd en de afmetingen van de speeltafel zijn voor de maten van de mensen van toen. Nu, met onze huidige lengte, passen we er nauwelijks achter! Dat was best lastig spelen dus,” grapt Wim. Als Wim niet achter het orgel zit luistert hij graag naar Bach, Chopin en Brahms, het liefst met zijn twee katten en een goed glas wijn.
Tim Wintersohl (fluit)
Tim Wintersohl (Solingen, 1979) is een veelzijdig en actief musicus. Hij is niet alleen solist en kamermusicus in binnen- en buiteland, maar daarnaast ook een graag geziene gastspeler bij verschillende symfonieorkesten. Sinds 2006 is Tim verbonden als fluitist aan het Amsterdam Wind Quintet waarmee hij in gerenommeerde zalen en theaters in Nederland en het buitenland speelt. Hoogtepunten in de geschiedenis van het Amsterdam Wind Quintet waren diverse optredens in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam en diverse live optredens voor o.a. het Radio 1 programma Vroege Vogels, Radio 4, Radio West en L1 Radio Limburg. Verder trad hij als kamermusicus onder meer op tijdens het North Sea Jazz Festival, De Suite Muziekweek en het Holland Festival.
Website: www.timwintersohl.com
Foto: Merlijn Doomernik
Bart Wirtz (saxofoon)
Bart Wirtz (Leiderdorp, 1976) was als kind helemaal in de ban van de doedelzak. “Maar mijn moeder zei dat daar geen lessen in waren, dus hield het op. Achteraf ben ik haar daar best dankbaar voor”, lacht Bart. Daarna kwam de saxofoon in beeld. “Ik werd gegrepen door saxofoon door de platen van Cannonball Adderley. Nadat ik hem ontdekt had dook ik steeds vaker in de platenkast van mijn vader en kwam ik steeds meer jazz op het spoor.” In Leiden ging Bart meer samen spelen met anderen. “Het leerorkest van Hot House is voor mij heel belangrijk geweest, net als Jazzcafé The Duke.” Op het conservatorium richtte Bart een jazz kwartet op waarmee ze de Leidse Jazz Award wonnen. “Dat betekende best veel en was een hele mooie springplank naar meer.” Het stuk dat Bart voor Zuidwest Symphonies met Karel Boehlee speelt heeft voor hem een extra betekenis. “Mijn vader begon zelf namelijk als gitarist in de sunny side of the street band”. Als Bart niet bezig is met muziek zwemt hij graag in een koude Singel, of geniet hij van lekker eten en drinken met zijn gezin, familie of vrienden.
Website: www.bartwirtz.com