Brahmslaan

U bevindt zich in de Brahmslaan, de straat die is vernoemd naar de Duitse componist Johannes Brahms (1833 – 1897). Brahms wordt vaak in één adem genoemd met die andere twee grote B’s, Beethoven en Bach. Hij was een muzikale alleskunner en schreef composities in vrijwel iedere muzikale vorm. Hoewel Brahms veel inspiratie haalde van zijn illustere voorgangers (Beethoven, Mozart, Haydn, Bach) en hij niet zo ‘vernieuwend’ was als tijdgenoten Liszt of Wagner, was Brahms een echte Romantische componist. Hij gebruikte brede melodische lijnen, grillige en complexe melodieën en verwerkte zijn liefde voor volksmuziek in zijn vele composities (zoals in zijn bekende ‘Hongaarse dansen’). De muziek van Brahms heeft de tand des tijds moeiteloos doorstaan. In de concertzalen is hij nog steeds één van de meest gespeelde klassieke componisten.

Hieronder kunt u het videofragment bekijken van dit ‘pareltje’. Pianiste Julia Buizer speelt ‘Intermezzo voor piano, opus 118, nr. 2’.

Toen Brahms’ pianostukken op.118 bekend werden onder zijn tijdgenoten was iedereen enthousiast. Clara Schumann mocht als een van de eersten de nieuwe werken leren kennen en noemde de stukken “een overvloed aan sensatie en melancholie”. Philipp Spitta zei treffend dat de werken “recht hebben om langzaam op te gaan in de stilte en eenzaamheid”. Intermezzo opus 118 nr. 2 is een van de bekendste miniaturen van de componist en is van een troostende schoonheid waarin hij zijn intiemste gevoelens lijkt te delen.

Vervolg van de route

Loop de Brahmslaan verder in, u passeert de Mendelssohnkade en Tsjaikowskikade wederom maar loopt ditmaal rechtdoor met het park aan uw rechterzijde. Sla de straat aan uw linkerhand in vlak voor de bocht. Dit is de Schubertlaan. Direct de eerste straat aan uw linkerhand is de Mahlerstraat. Dit is de volgende stop in deze wandeling.