Wagnerplein

U bevindt zich op het Wagnerplein – het winkelcentrum aan de andere zijde wordt ook wel het Wagnerplein genoemd. Deze straat is vernoemd naar de Duitse componist Richard Wagner (1813 – 1883). Zijn operamuziek is wereldwijd bekend en is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van het opera genre. Ook vele filmmakers hebben gebruik gemaakt van Wagners muziek. Denk aan de beroemde helikopter-scene uit ‘Apocalypse Now’ onder muzikale begeleiding van Wagners Walkürenritt. En het aankondigen van een personage met een bepaalde melodie (denk aan de Darth Vader tune of de muziek uit de Lord of the Rings) is een uitvinding van Wagner (het zogenaamde Leitmotiv).

In het Duitse Bayreuth, waar Wagner zich in 1871 vestigde, liet Wagner een eigen operahuis bouwen. Nog steeds vinden er ieder jaar de ‘Bayreuther Festspiele’ plaats waarbij liefhebbers over de hele wereld komen om operavoorstellingen van Wagner bij te wonen. Enig uithoudingsvermogen is wel nodig, de opera’s van Wagner kunnen ruim 4 uur duren.

Over de muzikale begaafdheid van Wagner bestaat geen twijfel. Zijn maatschappelijke denkbeelden maken hem echter een controversieel historisch persoon. Wagner was een uitgesproken antisemiet. In zijn pamflet ‘Das Judentum in der Musik’ (1850) hekelde hij de Joodse invloed in de muziek en richtte directe aanvallen op Joodse collega componisten als Mendelssohn en Meyerbeer.

Hieronder kunt u een deel van de Prelude beluisteren van de opera Tristan und Isolde (de hiernaast gelegen straat ‘Isoldehof’ is naar de opera vernoemd). Een uitvoering door het Berliner Philharmoniker onder leiding van dirigent Sir Simon Rattle in 2014 (duur 2:53).

Het liefdesdrama Tristan und Isolde is volgens sommigen het meest indrukwekkende liefdesdrama uit de theatrale geschiedenis. We citeren een artikel gepubliceerd door Preludium:

“Sinds het ontstaan van de opera in de late zestiende eeuw hebben componisten zich vooral gebaseerd op de Griekse tragedies. Richard Wagner gooide het sinds de jaren veertig van de negentiende eeuw over een andere boeg. Hij wilde immers de Germaanse ziel en historie vangen in een nieuwe, Duitse vorm van muziek­theater; daarbij horen natuurlijk geen verhalen die zich afspelen op Kreta of Sicilië. Wagner koos voor Noorse en Germaanse sagen.

Zo gebruikte hij voor Tannhäuser een verzameling sagen van Ludwig Bechstein, liggen aan Lohengrin het Parcival-epos van Wolfram von Eschenbach en de middeleeuwse legende van de Heilige Graal ten grondslag, en is Der Ring des Nibelungen gebaseerd op het Middelhoogduitse Nibelungenlied en de Oudnoorse Völsunga-sage. Voor Tristan und Isolde maakte Wagner gebruik van een bekend middeleeuws liefdesverhaal. Het operagenre kende al vele liefdesparen, maar niet eerder had een componist zich door dit stel laten inspireren.”

Vervolg van de route

Loop de straat in, sla rechtsaf om de parkeerplaats over te steken. Loop tussen het winkelcentrum (met op de hoek een nagelstudio) en het woonblok over het voetpad. Sla rechtsaf de Brahmslaan in. U heeft een klein rondje gelopen. De Brahmslaan is de volgende stop in deze wandeling.