Smétanastraat

U staat aan het begin van de Smétanastraat. De straat is vernoemd naar de Tsjechische componist Bedřich Smetana (1824 – 1884). Die naam klinkt misschien niet iedereen bekend in de oren. Maar het symfonische gedicht de Moldau zullen velen wel direct herkennen. Een ode aan de rivier die dwars door de Tsjechische hoofdstad Praag loopt.

Hieronder kunt u een deel van een andere compositie van Smetana beluisteren: ‘de verkochte bruid’. U hoort het Berliner Philharmoniker (onder leiding van dirigent Mariss Jansons) die in 2012 de ouverture speelde (duur 2:53).

Het muziekstuk is geschreven voor de opera ‘De verkochte bruid’, volgens kenners de mooiste opera van Tsjechische bodem. Hieronder volgt een beschrijving van klassiekemuziek.tv .

“Na de Ouverture, waarin Tsjechische volksmelodieën klinken, begint de opera De verkochte Bruid met een feestvierend gezelschap dat de lente bezingt. Het verliefde paartje Marenka en Jenik zingt een duet over de moeilijke tijden die zij meemaken (Nun in Lust und Leiden). De Ouverture, misschien wel het hoogtepunt van de opera, wordt ook vaak als zelfstandig stuk uitgevoerd

Het verhaal van De verkochte Bruid (1866) is een klucht. De ouders (bariton en sopraan) van de mooie Marenka (sopraan) zoeken voor hun dochter een rijke jongeling. Er wordt een huwelijksmakelaar (bas) ingeschakeld. De jongen Vasek (tenor) wordt gevonden, hij stottert. Hij is de zoon van een rijke landeigenaar (bas). Het meisje echter heeft haar zinnen gezet op de arme Jenik (tenor). De huwelijksmakelaar biedt Jenik geld om zijn meisje te verkopen. Deze zogenaamde arme jongen blijkt uit een eerder huwelijk eveneens een zoon van de rijke landeigenaar te zijn. De deal wordt gelegd Jenik wordt op een ander verliefd en laat het meisje woedend en verdrietig achter. Zij trouwt Vasek. Aan het slot komt alles uit en valt Marenka haar eerste liefde in de armen.”

Vervolg van de route

Vervolg uw route op de Griegstraat – de Smetanastraat slaat u niet in. Aan het einde van de Griegstraat slaat u rechtsaf de Apollolaan in. Na circa 150 meter ligt een pad tussen het Vlietland College en de Apolloflat (woontoren) in. Dit is de Sympfoniebrug. Bewandel dit pad, u loopt voorbij een klein speeltuintje. Steek de straat (Brahmslaan) over en vervolg het pad. U loopt in het Park Hooghkamer. Loop helemaal rechtdoor en sla aan het einde rechtsaf om het Korte Vlietpad te volgen. U loopt langs het water af (de Vliet ligt aan uw linkerhand). Loop circa 400 meter rechtdoor en sla dan rechtsaf het Strawinskypad in. Dit is het pad dat direct naast het de lichtgrijze woningen met plat dak loopt. Sla vervolgens direct linksaf de Schubertlaan in. Dit is de volgende stop in de wandeling.