Mendelssohnkade

U bevindt zich op de Mendelssohnkade, de straat die is vernoemd naar de Duitse componist Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847). Mendelssohn staat bekend om zijn zonnige en opgewekte muziek. Naast een aantal grote symfonieën heeft hij ook veel kamermuziek geschreven, composities geschreven voor een kleine bezetting die bij wijze van spreken in een gewone huiskamer passen. Mendelssohn liet zich zeer inspireren door grote voorgangers. Hij populariseerde de vergeten werken van Bach – waaronder de Matthäus Passion – en Schumann betitelde hem zelfs als ‘de Mozart van de 19e eeuw’.

En ten minste één compositie kent vrijwel iedere aardbewoner: de ‘bruiloftsmars’ (wedding march) uit zijn grootse en bekendste compositie ‘Een midzomernachtsdroom’.

Hieronder kunt u een deel van het Octet voor strijkers beluisteren dat Mendelssohn in 1825 als 16-jarige schreef. Het gaat om een uitvoering door het Scottish Chamber Orchestra in 2020 (duur 2:06).

Met deze compositie zou Mendelssohn definitief naam maken bij zijn collega-componisten uit die tijd. Hij schreef het octet voor zijn vriend en pianoleraar Eduard Rietz als verjaardagscadeau. Het strijkoctet was in die tijd nog een vrij nieuw kamermuziekgenre en zou in de periode erna snel aan populariteit winnen onder andere componisten.

Vervolg van de route

Loop de Mendelssohnkade verder in. Aan uw rechterhand ziet u een parkeerplaats met twee straten die daarnaar toe leiden. De tweede straat is het Wagner is het Wagnerplein. Sla deze in, dit is de volgende stop in deze wandeling.