Griegstraat

U staat in de Griegstraat, vernoemd naar de Noorse componist Edvard Hagerup Grieg (1843 – 1907). Hij staat wel bekend als de ‘Chopin van het noorden’ omdat zowel Grieg als Chopin bekend staan als miniaturisten die de piano als uitgangspunt gebruiken en hun nationale trots verwerken in hun muziek.

Hieronder kunt u een uitvoering bekijken van ‘In de hal van de Bergkoning’ uit de Peer Gynt suite door het Seattle Symphony onder leiding van Thomas Dausgaard in 2020 (duur 2:41).

Radio 4 over Peer Gynt:

Als je de muziek van Peer Gynt hoort, verwacht je een romantisch en sprookjesachtig verhaal. Maar het toneelstuk is anders. Hoewel het hoofdpersonage Peer Gynt veel fantasie heeft, is hij geen romantische figuur: de jongen is egoïstisch, leugenachtig en gewetenloos. Zijn daden kunnen geen goedkeuring wegdragen, maar door en door slecht is hij nu ook weer niet. Peer Gynt weet eigenlijk niet goed wie hij is.

Hij begint een zoektocht naar zijn ware ik met avonturen en surrealistische omzwervingen op allerlei plekken. Vandaar dat de muziek nu eens volks- en sprookjesachtig, dan weer spannend en exotisch klinkt.

Een kleingeestig Noors dorpje: daar begint het verhaal. Hier leeft Peer Gynt een armoedig leven met zijn moeder. Op de bruiloft van Ingrid, bij wie Peer zijn kansen heeft verspeeld, wordt hij uitgelachen. En ook de predikantendochter Solveig weigert hem de dans, nadat Peer zich dreigend heeft gedragen. Zijn reactie: hij zet het op een drinken en ontvoert de bruid. Ze worden echter betrapt en Peer wordt verbannen uit het dorp.

Daarmee begint Peer Gynts zwerftocht, waarbij hij niet alleen allerlei wezens tegenkomt, maar ook zichzelf. In de bergen wordt zijn egoïsme versterkt als hij de dochter van de trollenkoning ontmoet. Bijna trouwt Peer met haar, maar net op tijd vallen de schellen van zijn ogen en ontvlucht hij het onbeschaafde trollenrijk. De lijfspreuk van de trollen, “wees trouw aan jezelf en naar de hel met de wereld”, neemt hij echter mee, overtuigd dat dit zijn levensmotto is.

In de hal van de bergkoning

Grieg heeft de wilde en kwaadaardige trollen onnavolgbaar verklankt in het beroemde In de hal van de bergkoning. Je hoort de trollen eerst stiekem waggelen en sluipen op de getokkelde strijkersnoten en de brommende fagotten. Maar terwijl het tempo versnelt en het aantal instrumenten toeneemt, verandert de trollenhal in een gewelddadige chaos. Er zit zelfs een trollenkoor bij dat zingt over wat ze Peer willen aandoen: hem op zijn vingers houwen, in zijn billen bijten, aan een spit roosteren… Het barbaarse volk neemt hem zijn daad niet bepaald in dank af.

(lees de volledige beschrijving over Peer Gynt op de pagina van Radio 4)

Vervolg van de route

Loop de Griegstraat verder in. Vrijwel aan het einde van de straat bevindt zich tussen het laatste huizenblok aan de rechterkant en een garagebox een klein onopvallend pad. Dit is de Smétanastraat, een achterafstraatje met enkel garageboxen. Blijf voor de ingang van de Smétanastraat staan voor de volgende stop in deze wandeling.