Donizettilaan

U staat in het parkje gelegen tegen de Donizettilaan. De straat is vernoemd naar Gaetano Donizetti (1797 – 1848), de eerste ‘Romantische’ Italiaanse operacomponist. Donizetti was een zeer productieve componist en wordt wel gezien als de schakel tussen Rossini en Verdi.

Hieronder kunt u een uitvoering bekijken van ‘Una furtiva Lagrima’ van Donizetti’s opera L’elisir d’Amore, een uitvoering door de bekende tenor Juan Diego Flórez in 2014 (duur 5:13).

Una furtiva lagrima betekent ‘een verholen traan’. De aria wordt in de opera gezongen door Nemorino (tenor) wanneer hij merkt dat het liefdeselixer dat hij aan Adina heeft gegeven ‘werkt’. Nemorion is verliefd op Adina en wil haar hart winnen. De duur gekochte elixer is in werkelijkheid echter goedkope rode wijn verkocht door een kwakzalver. Maar door de traan in Adina’s ogen is Nemorino ervan overtuigd dat de elixer zijn werk heeft gedaan.

Ariatekst

Een verholen traan
verscheen in haar ogen:
de feestelijke jeugd
lijken me te benijden.
Wat zou ik me mogelijk nog meer kunnen wensen?
Wat zou ik me mogelijk nog meer kunnen wensen?
Zij houdt van me! Ja, zij houdt van me, ik zie het. Ik zie het.
Om haar heel even te horen
de slagen van haar hart!
Om bijna mijn zuchten te mengen
met die van haar!
De slagen, de slagen van haar hart om die te horen,
om mijn zuchten samen te smelten met die van haar…
Hemel! Nu kan ik sterven!
Ik vraag niets meer, niets.
Oh, hemel! Nu kan ik, nu kan ik sterven!
Ik vraag niets meer, niets.
Nu kan ik sterven! Nu kan ik sterven uit liefde.

(bron Wikipedia)

Vervolg van de route

Loop het pad dat door het parkje loopt helemaal af. Steek de straat schuin over en loop de Griegstraat in.