Chopinstraat

U staat in de Chopinstraat, de straat is vernoemd naar de Poolse componist en pianist Frédéric Chopin (1810 – 1849). In vele opzichten verschilt deze grote meester van de andere componisten. Hij schreef geen symfonieën, geen opera’s, geen balletten, erg weinig kamermuziek en geen kerkmuziek. Chopin was een specialist. Een fenomeen op de piano, zowel in het bespelen ervan als het schrijven van solo piano composities. Hij was meer dan enige andere componist verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de moderne pianotechniek en -stijl. Hij kwam ook wel bekend te staan als ‘de dichter van de piano’.

Chopin, zelf pianodocent in Parijs, stelde hoge kwaliteitseisen aan zijn eigen werk. Hij was een perfectionist die bleef schaven aan bestaande stukken. Zijn stukken bleven zich ontwikkelen waardoor er van verschillende composities ook meerdere versies circuleren. Chopin had daarbij een buitengewoon intuïtieve werkwijze, al spelend op de piano componeerde hij. En erna was hij vaak urenlang bezig om op te kunnen schrijven wat er in zijn hoofd zat.

Hieronder kunt u een uitvoering van Chopins Nocturne in e mineur op. 72 no. 1 beluisteren gespeeld door Jan Lisiecki in Würzburg in 2018 (duur 3:08).

Chopin componeerde deze nocturne op 17-jarige leeftijd. Het was zijn eerste nocturne maar hij is pas in 1855 na zijn dood uitgebracht. De compositie heeft velen geïnspireerd en ontroerd, maar hij kon de toets van de meester niet doorstaan. Chopin wilde het stuk (nog) niet uitbrengen.

Nocturne is het Franse begrip voor een ‘nachtstuk’. Een instrumentale, korte compositie die melodieus en sfeervol van aard is. De Ierse componist John Field was de uitvinder van het genre (in 1812). Maar het is Chopin die de nocturnes tot grote hoogte wist te brengen en populariseerde in de eerste helft van de 19e eeuw. Chopin schreef in totaal 21 nocturnes. Chopin ontwikkelde ook nieuwe genres in de pianomuziek. Hij schreef polonaises en mazurka’s (beide geïnspireerd op de gelijknamige Poolse volksdansen) en transformeerde de etude van een ‘oefenstuk’ tot een volwaardig muziekstuk.

Vervolg van de route

Loop de Chopinstraat uit en sla bij de T-splitsing linksaf om terug te keren naar de César Franckstraat. Sla daar rechtsaf. Het eerste pad aan uw linkerhand, bij het bord van woon- zorglocatie de Parelvissers, is het Bizetpad. Dit is de volgende stop in deze wandeling.