César Franckstraat

U staat in de César Franckstraat, de straat is vernoemd naar de Belgisch-Duitse componist César Franck (1822 – 1890). Franck was een van de grootste organisten van zijn tijd en was de vaste organist in de Parijse Saint-Clotilde kathedraal. Zijn composities, waar het orgel vaker in terugkomt, weerspiegelen zijn serene en vredige karakter. Het grootste deel van zijn leven werden zijn composities echter goeddeels genegeerd. Bijna al zijn belangrijkste werken zijn dan ook in zijn vijf laatste levensjaren geschreven.

Hieronder kunt u een deel van Francks Sonate voor viool en piano in A-groot beluisteren. Het gaat om een uitvoering op cello door Camille Thomas (cello) en Julien Libeer (piano) opgenomen in 2016 (duur 2:50).

Deze sonate – in totaal circa 25 minuten durende – behoort tot het standaardrepertoire van veel violisten. Met goedkeuring van Franck maakte Jules Delsart de hier opgevoerde versie met cello. De sonate was een huwelijkscadeau van Franck aan de zeer gewaardeerde violist/dirigent Eugène Ysaÿe die met zijn uitvoeringen zeker heeft bijgedragen aan de waardering van Franck als groot componist.

Het verhaal wil dat bij de première van de sonate dirigent Ysaÿe haast wilde maken in verband met de invallende duisternis. Francks werk was geprogrammeerd als slotstuk in een lang programma en toen het tijd was voor de sonate was de schemer al ingevallen. De uitvoering vond plaats in een Brussels museum en de museumdirectie verbood om kunstlicht te gebruiken ter bescherming van de schilderijen. Het hogere tempo zou Franck zo goed bevallen dat hij de tempo aanduiding veranderde van Andante of Adagio naar Allegretto. Toen Franck werd gewezen op het feit dat Ysaÿe niet de aanwijzingen van de componist had gevolgd zei hij: “Misschien is dat zo, maar vanaf nu kan het niet meer op een andere manier gespeeld worden. Maak je geen zorgen, Ysaÿe is degene die het bij het rechte eind heeft”

Vervolg van de route

Loop verder de César Franckstraat in. Sla de eerste straat in aan uw rechterhand (Moessorgskistraat, naar de gelijknamige Russische componist). Sla vervolgens de eerste straat linksaf, dit is de Chopinstraat, de volgende stop in deze wandeling.