Bizetpad

U staat voor de ingang van het Bizetpad. Het pad is vernoemd naar de Franse componist Georges Bizet (1838 – 1875). We kennen Bizet vooral van zijn opera Carmen, één van de bekendste opera’s uit de muziekgeschiedenis met tal van bekende melodieën. Het woonzorgcentrum in deze straat verwijst naar een andere grote opera van Bizet: ‘Les pêcheurs de perles’, oftewel de Parelvissers. Het oeuvre van Bizet bestaat echter uit meer dan opera’s. Hij heeft ook verschillende composities voor orkest geschreven. De bekendste daarvan is zonder twijfel L’arléssienne Suite no. 2.

Hieronder kunt u een uitvoering van de aria Habanera bekijken uit de opera Carmen. Het gaat om een opname uit het Royal Opera House in Londen uit 2013 met soliste Anna Caterina Antonacci in de rol als Carmen (duur 2:10).

Het is nu moeilijk voor te stellen maar Carmen was bij de première in 1875 niet direct een doorslaand succes. Het promiscue gedrag en de eigengereidheid van de zigeunerin Carmen ging diverse bezoekers veel te ver. En de dramatische afloop schokte velen. Collega componisten uit die tijd waren echter lovend waaronder Wagner, Brahms en Tsjaikovski. En na enige tijd was ook het grote publiek verkocht. In 1904 kende de opera al zijn 1000ste uitvoering.

Radio 4 over de Habanera:

Carmens beroemde aria L’amour est un oiseau rebelle (De liefde is een rebelse vogel), ook wel de Habanera, is een en al verleiding. Bizet heeft de aria namelijk een exotisch tintje gegeven door Spaanse muziek als basis te nemen. Zo heeft hij geprobeerd de Spaanse setting van het verhaal, Carmens gepassioneerde karakter en haar ‘andere’ afkomst als zigeunermeisje muzikaal te benadrukken. Ook het hoekige ritme draagt hier aan bij: het is namelijk een habanera, een van oorsprong Cubaanse dans, die je ook veel in Argentijnse tangomuziek hoort – behoorlijk exotisch en verleidelijk dus.

Bizet dacht trouwens dat de door hem gebruikte muziek een Spaans volksliedje was, maar het bleek het lied El Arreglito van de Spaanse componist Sebastián Iradier te zijn. De Habanera is dus eigenlijk plagiaat. Toen Bizet daarachter kwam, heeft hij het voorval maar netjes in de partituur vermeld.”

Vervolg van de route

We keren terug naar de César Franckstraat en slaan (met het Bizetpad in de rug) linksaf. We slaan vervolgens het eerste voetpad aan de rechterhand in (voor de paaltjes en wegversmalling). We volgen het voetpad (met water aan de linkerzijde) en slaan bij de eerste mogelijkheid rechtsaf (direct na de ijzeren poortjes). Dit is de Debussystraat. Loop rechtdoor en steek bij de splitsing de weg over. U bevindt zich in de Verdistraat de laatste stop in deze wandeling.