Verdistraat

U bevindt zich in de Verdistraat, vernoemd naar de Italiaanse componist Giuseppe Verdi (1813-1901). Hij wordt beschouwd als één van de belangrijkste – en mogelijk ook bekendste – operacomponisten van de 19e eeuw. Zonder het te weten zingen miljoenen voetbalsupporters nog steeds mee op Verdi’s melodielijnen. En voor Italianen geldt zijn Va, Pensiero (uit de opera Nabuco) als een tweede volkslied.

Hieronder kunt u een uitvoering van het Dies irae uit het beroemde Requiem van Verdi. Het gaat om een opname van het Metropolitan Opera en Orchestra (New York) geleid door Yannick Nézet-Séguin (duur 2:05).

Verdi schreef zijn requiem – de Latijnse mis der overleden- voor zijn favoriete Italiaanse schrijver Alessandro Manzoni. Overmand door verdriet lukte het Verdi niet om aanwezig te zijn bij de begrafenis van zijn grote inspiratiebron. Exact één jaar na zijn overlijden dirigeerde Verdi de eerste uitvoering van zijn Requiem in de San Marco in Milaan. Vanwege het grote succes volgende concerten in Milaan en vele andere Europese steden. Nog steeds behoort Verdi’s Requiem tot de absolute religieuze topstukken in de klassieke muziek.

Het dies irae is een bekend thema in de klassieke muziek. De letterlijke Nederlandse vertaling is de ‘dag van toorn’. Maar misschien is het beter om te spreken van de dag des oordeels, de dag waarop het onderscheid tussen de goeden en de kwaden wordt gemaakt. De deugdzame wacht de hemel en de ‘gevallenen’ de onderwereld. De muzikale basis van het dies irae bestaat feitelijk uit een opeenvolging van vier noten. En het thema komt ook in verschillende films weer terug, van de Leeuwenkoning tot aan Lord of the Rings.

Vervolg van de route

Naast het flatgebouw aan de T-splitsing ziet u een pad door het park lopen. Volg dit pad en loop het helemaal af tot aan de Beethovenlaan. Sla rechtsaf de Beethovenlaan in, na ruim 50 meter bent u weer teruggekeerd bij het startpunt (Topaz Haagwijk).

Dit is het einde van de Romantiek wandeling. We hopen dat u een aangename wandeling heeft gehad en heeft genoten van de muziek.

Een andere wandeling starten? Klik hieronder om terug te keren op de homepage en kies een andere wandeling uit. Meer weten over de andere componisten? Klik op de andere knop voor een overzicht van alle componiststraten en beluister de audio- en videofragmenten.