Sibeliusstraat

U staat aan het begin van de Sibeliusstraat. De straat is vernoemd naar de Finse componist en violist Jean Sibelius (1865 – 1957). Zijn meest bekende werk is het symphonische gedicht Finlandia, een patriottistisch muziekstuk dat zich keert tegen de (destijds) Russische overheersing. Het laatste deel van Finlandia , de hymne, geldt wel als het ’tweede volkslied’ van Sibelius’ vaderland.

Hieronder kunt u de Finland hymne beluisteren, een uitvoering door het koor van de Universiteit van Helsinki (het Ylioppilaskunnan Laulajat mannenkoor) (duur 2:08).

Klassieke muziektv over Finlandia:

“Het symfonisch gedicht Finlandia is een verheerlijking van Finland en tegelijkertijd een langgerekte noodkreet tegen Rusland. Jarenlang ging Finland gebukt onder het regime van buurland Rusland. ‘Laat ons prachtige Finland nu eens eindelijk met rust’, moet de componist Sibelius gedacht hebben toen hij het stuk componeerde. Finlandia werd de trots van Finland, en de componist een held. Voor het Finse volk werd Finlandia een nationale hymne, een politiek manifest, een aanklacht tegen de politieke agressie van Rusland. In 1900 werd het stuk gespeeld op de wereldtentoonstelling in Parijs. Hiermee kwam de Fins Russische zaak onder de aandacht van de buitenwereld.

Sibelius was lid van de Vrijmetselaarsloge. Hij componeerde verschillende stukken voor de vrijmetselarij. Een wel zeer bekende hymne is de Finlandia Hymne, gecomponeerd rond 1900. Deze hymne klinkt eveneens in het stuk Finlandia. De hymne is naast het volledige symfonisch gedicht een eigen leven gaan leiden. Er zijn teksten opgemaakt en veel Finnen beschouwen het als het Fins volkslied.

Muziek voor het vaderland, dat was meestal de inhoud van veel composities van Sibelius. Hij was op en top nationalist. Zijn Finlandia (1899) kan beschouwd worden als zijn meest geliefde werk. Het is een aanklacht tegen de Russische overheersing. Tijdens de telkens weer oplaaiende Russisch-Finse conflicten werd het stuk vaak verboden om uitgevoerd te worden.”

Vervolg van de route

Loop de Sibeliusstraat verder in. Sla aan het einde van de straat rechtsaf, de Tsjaikowskikade in. Dit is de volgende stop in deze wandeling.