Schubertlaan

U bevindt zich in de Schubertlaan. De straat is vernoemd naar de Oostenrijkse componist Franz Schubert (1797 – 1828). Schubert staat samen met Beethoven bekend als de componist die de Romantiek inluidde. In zijn muziek stond melodie en harmonie centraal, twee kenmerken die in de gehele Romantische periode van belang zouden blijven. Schubert heeft een grote invloed gehad op componisten na hem waaronder Liszt, Brahms, Mendelssohn en Schumann. Helaas heeft Schubert van die bewondering zelf niet veel meegekregen. Het muzikale genie leefde in bittere armoede, leed aan syfilis en stierf al op 31-jarige leeftijd net toen hij enige bekendheid begon te verwerven.

Zijn grote bekendheid volgde pas na zijn dood. In zijn korte leven als componist is Schubert buitengewoon productief geweest met onder meer 144 liederen die in het vervolg van de 19e eeuw zeer populair werden. Zijn geprezen ‘Grote symfonie in C no.9 – ook wel ‘de onvoltooide’ – is na jaren in de vergetelheid te zijn geraakt pas in 1865 herontdekt. Het vermoeden is dat door zijn eigen slordigheid vele stukken van Schubert verloren zijn gegaan.

Hieronder kunt u het videofragment bekijken van dit ‘pareltje’. Een uitvoering van ‘Sonate für Klavier und Arpeggione a-moll (D 821)’ door pianiste Julia Buizer en altviolist Jan Buizer.

In 1826 werd Schubert voor het eerst geconfronteerd met de gevolgen van de syfilis, waaraan hij vijf jaar later op 31-jarige leeftijd zou overlijden. Het zal dan ook geen toeval zijn dat Schubert in 1824 kamermuziekwerk zou schrijven van een zeer schrijnend karakter, de “Arpeggione-sonate D.821”. De bijnaam van de sonate verwijst naar de toen pas uitgevonden ‘kruising’ tussen een gitaar en een cello. Qua sonoriteit komt het instrument vrij goed overeen met de altviool. Maar ook de celloversie is zeer populair.

Vervolg van de route

Loop circa 50 meter rechtdoor en sla rechtsaf de Bartokstraat in (tweede straat vanaf het Strawinskypad). Sla vervolgens de eerste straat aan uw linkerhand in, de Sibeliusstraat. Dit is de volgende stop in deze wandeling.