Beethovenlaan

U bevindt zich in de Beethovenlaan. De straat is vernoemd naar de bekende Duitse componist Ludwig van Beethoven ( 1770 – 1827). Hij wordt beschouwd als de componist die (samen met Schubert) de ‘klassieke periode’ afsloot en de Romantiek inluidde. Beethoven staat zo in lijn met de ‘klassieke componisten’ Haydn en Mozart, en geldt als wegbereider voor vele Romantische componisten.

In de Romantiek stelt de kunstenaar zijn eigen gevoel centraal. Intense emoties worden in de muziek tot uitdrukking gebracht. De overweldigende natuur (en natuurkrachten), diepe gevoelens van nationalisme en verlangens naar een persoonlijk of wereldlijk ideaal zijn geliefde thema’s voor Romantische componisten. Ten opzichte van de klassieke perioden duren de composities vaak langer, zijn ze ingewikkelder en experimenteler en zitten er veel elementen in die een beroep doen op de virtuositeit van de muzikanten. Veel componisten halen hun inspiratie uit volksmuziek en oude sagen en legenden. De Romantiek zou uitgroeien tot de dominante muzikale stroming in de 19e eeuw.

Klik op de afspeelknop om het audiofragment over Beethoven te beluisteren.

Hieronder kunt u een stuk van het eerste deel (het allegro con brio) van Symphonie no. 3 beluisteren (lengte: 3:03). De 3e symfonie van Beethoven – ook wel ‘Eroica’ – wordt wel beschouwd als de eerste Romantische compositie. U ziet een uitvoering van het Chicago Symphony Orchestra met dirigent Riccardo Muti opgenomen in de herfst van 2021.

De ‘Eroica’ symfonie – gecomponeerd tussen 1802 en 1804 – wordt een belangrijke betekenis toegedicht in de ontwikkeling van de klassieke muziek. Beethoven brak met deze compositie met tal van conventies uit de klassieke periode. Alleen al de lengte van het stuk sprak tot de verbeelding, in de originele uitvoering bijna één uur. De meeste composities van Haydn en Mozart namen slechts de helft van de tijd in beslag. Het concentratievermogen van de luisteraar werd op de proef gesteld. Maar hij werd er ook rijkelijk voor beloond met een geheel nieuw samenspel aan klanken en harmonieën.

Beethoven droeg de Eroica symfonie in eerste instantie op aan Napoleon. Hij beschouwde de Franse genereaal als de redder van Europa. Napoleo zou de waarden van de Franse Revoluatie belichamen (vrijheid, gelijkheid, broederschap). Al in 1804 kwam Beethoven tot andere inzichten. Na het horen van het bericht dat Napoleon zichzelf tot keizer kroonde barstte hij in woede uit. Hij kraste de naam van Napoleon van het titelblad en veranderde de naam van het stuk in ‘Eroica’ (de heroïsche). Hij droeg het stuk uiteindelijk op aan de Oostenrijkse prins en kunstliefhebber Franz Joseph Maximilian von Lobkowitz.

Vervolg van de route

Loop naar het Berliozpad dat zich direct rechts van de Topaz locatie bevindt. Het pad loopt langs het Topaz gebouw, parallel aan het water.